Technologické centrum Praha

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

...známe cenu myšlenky

Publikováno: 13.11.2020 Zdroj: iDNES.cz Zpravodajství

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

Více než desetina potravin, zpracovaných v restauracích rychlého občerstvení, skončí
v odpadu nebo potravinových bankách. Denně na jednu provozovnu připadne 45 kilogramů. Většina se odpadem nebo ztrátou stane v kuchyni při přípravě pokrmů a výdeji. Dalších 30 procent ale mají na svědomí strávníci.

Za rok se v Česku z provozů rychlého stravování, kam patří jídelny, bageterie i fastfoody typu McDonald’s a KFC, vyřadí 27 tisíc tun potravin. Z toho většina, tedy 18,3 tisíce, připadá na bageterie a fastfoody a 8,5 tisíce tun na jídelny.

Vyplývá to z prvního výzkumu v tuzemsku, na kterém dva roky spolupracovalo Technologické centrum AV ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a spolek Zachraň jídlo. Znamená to, že se v průměru ve zmíněných restauracích a jídelnách vyřadí 2,7 kilogramů na osobu na rok. Zdrojem dalšího plýtvání je například domácí spotřeba, ale na tu se výzkum nezaměřil.......

Celý text článku Filipa Horáčka naleznete na iDNES.cz zde.