První výstupy projektu RedPot zaujaly média
06.08.2019
Na projektu RedPot, který je financován Technologickou agenturou ČR, spolupracujeme s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací, společností Median a sdružením Zachraň jídlo. V rámci projektu byl koncem roku 2018 uskutečněn výzkum na
12 pobočkách tří řetězců závodních jídelen a rychlého občerstvení, jehož cílem bylo zjistit, kolik potravinového odpadu a ztrát provozy vyprodukují, jaký druh potravin se vyhazuje a
z jakého důvodu.
Výzkum ukázal, že nazmar přijde přibližně 111 g na 1 kg potravin, tedy 11 localhost.
Podle odhadů vyhodí ročně české závodní jídelny necelých 8,5 tisíce tun potravin
a rychlé občerstvení více než 18 tisíc tun.
Ve výzkumu se rozlišovaly termíny potravinový odpad a potravinová ztráta. Potravinový odpad jsou „jakékoliv potraviny a nepoživatelné části potravin, které nejsou zkonzumovány a neslouží jako potravina k další konzumaci lidmi.“ Například kosti, slupky citrusů či zbytky jídla od strávníků. Potravinová ztráta je pak „potravina, která byla vyřazena z dalšího zpracování nebo prodeje v daném provozu, avšak není nutně degradována na odpad, neboť může být dále zužitkována k lidské konzumaci“. Jedná se například o neprodané nebo jinak nevyužité hotové jídlo, které může být využito k přímé konzumaci dalšími strávníky.
Konsorcium vydalo tiskovou zprávu (čtěte zde: Zachraň jídlo ), která byla použita jak v on-line médiích, tak v denním tisku.
Veřejnoprávní ČT zaujalo téma natolik, že na základě zprávy připravila krátkou reportáž (vysílanou 3.8.), jejíž psaný i video záznam najdete na tomto odkazu (video nepodporuje Internet Explorer).
Jako první vydala TZ společnost Třetí_ruka.cz a agrární portál Agris. Zprávu také jistým způsobem zpracoval deník iDNESa převzala další média.